,

Naar Ardense Durbuy voor de kinderen én jezelf

Durbuy

Sinds het kanoën met klas drie middelbare school was ik nooit meer teruggegaan naar de Ardennen. Ook geen behoefte aan. Liever ver en onbekend. Op een kinderverjaardag sprak ik een goede vriend. Toen bleek dat we allebei naar de Ardennen waren geweest barstten we in lachen uit. Hij spande de kroon door met aanhang, ouders en broer met aanhang een lang weekend in een huis te gaan zitten. Zelf verbleef ik een week in het Ardense stadje Durbuy. Doerrrboej klinkt heerlijk Frans en daarom best ver weg. Niet te ver rijden maar toch het buitenlandgevoel ervaren?

Durbuy

Durbuy in de zon voelt alsof je een brochure binnenloopt. De krappe straatjes van dit pittoreske stadje zijn geplaveid met grijze kinderkopjes en gevuld met restaurants, hotels, cafés, brasserieën en winkeltjes. Vredig, knus en sfeervol. Dit middeleeuwse stadje, dat sindsdien nauwelijks is uitgebreid, ligt aan de rivier de Ourthe in de streken de Ardennen, de Condroz en de Famenne. Fijnproevers zitten hier goed met de lokale culinaire specialiteiten. Zo is La truite, forel, een heerlijk streekgerecht. In winkeltjes vind je confituur, vruchtenazijnen, chocolade en andere lekkernijen. Pronkstuk van Durbuy is het kasteel het Château de Durbuy daterend uit de 17e eeuw. Helaas is het kasteel privébezit en niet opengesteld voor bezoekers.

Wat te doen in Durbuy?

Behalve Durbuy doorwandelen zijn er nog tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden, waaronder:

  • Het labyrint van Barvaux Dit labyrint is gemaakt op een elf hectare groot maïsveld met zo’n tien kilometer aan wandelpad. Tijdens je wandeling kom je acteurs tegen en moet je raadsels oplossen om je weg te vinden. Geopend van begin juli tot eind september.
  • Durbuy Adventure Een aanbieder van outdoor activiteiten, zoals wandelen, fietsen, kajakken, quad rijden, mountainbiken, abseilen, klimmen, paintballen en survivaltochten. Overnachten kan in Indiaanse tipi’s.
  • Belvédère uitzichtpunt: Vanaf de uitkijktoren Belvédère heb je het beste uitzicht over Durbuy en het Ourthedal. Je kan echter alleen genieten van dit magnifieke panorama als het toeristentreintje van Durbuy rondrijdt.

Er is zoveel te zien en te doen dat je voor meer tips beter even kan kijken bij Sunclass Tips.

Sunclass nabij Durbuy

Een sfeervol huisje dat mooi gelegen is en een binnenzwembad heeft blijkt moeilijk te vinden. Ik begrijp nu eindelijk het succes van CenterParcs. Je boekt en hoeft verder nergens aan te denken. Waar vind ik de dichtst bijzijnde supermarkt? Is er een pinautomaat in de buurt? Een animatieteam? Alles is aanwezig. Alleen qua locatie heb je veel minder keuze. Gelukkig vind ik bungalowpark Sunclass Durbuy gelegen in de bossen en met binnenzwembad. Op een plattegrond mag je zelf een plekje uitkiezen en voor de beste huisjes kijk je op Zoover. Alle huisjes zijn vrijstaand, dus geen burenirritaties.

Bière de Durbuy

Toevallig vindt op 12 en 13 september net het Bière de Durbuy plaats, een Fête de la bière, du pain & du fromage vergezeld door muziek. Lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *