Vakantie Sperlonga: idylle nabij Rome

Met een pure strandvakantie maak je mij niet blij. Ik wil ook iets zien. Een culturele strandvakantie is het ideaal. Na een grondig TripAdvisor- en Zoover-onderzoek ontdekte ik Sperlonga, gelegen op een uur rijden van Rome èn Napels. Ik likete Sperlonga’s Facebookpagina om alvast een band te smeden, boekte de vlucht met de prettigste vliegtijden, een auto op Rome Ciampino en een huisje in Sperlonga’s heuvels. Andiamo!

Sperlonga omgeving Rome
© Jenny Theirlynck

Sperlonga downtown

sperlonga-italieSperlonga telt zo’n 3219 inwoners en bestaat uit een boven- en benedenverdieping. Beneden tref je het strand aan, boven op de rotsen het historisch centrum. Wanneer je het hart van Sperlonga binnenwandelt kom je in een heerlijk clichématig stukje Italië, inclusief een kerkplein voor de immer katholieke Italiaan, kaartende oude mannetjes en een gelateria.

Ga je dieper Sperlonga in dan beland je in het aderwerk van loeisteile trappetjes. Tussen twee trappetjes huist een altaartje van een Mariabeeld en bloemetjes. We kijken omhoog en zien een oud dametje wegschuiven achter een gordijn. Je kan hier helemaal afdalen tot aan het strand. Doe het voorzichtig!

Om niet tot een tweede Rimini te ontwikkelen geldt in centrum Sperlonga een badkleding- en bloot bovenlichaamverbod.

vakantie sperlongaOvernachten in Sperlonga’s heuvels

vakantie sperlongaHotel Residence Costa Di Kair Ed Din wordt ons thuis voor een week. De huisjes zijn trapsgewijs de heuvels in gebouwd langs een zigzaggende weg. Elk huisje bestaat uit een boven- en benedenverblijf omringd door een balkon of tuin. Beide verblijven zijn apart bereikbaar, met je buren heb je dus lekker niks te maken! Het uitzicht is groots en reikt tot aan zee.

Beneden kan je eten, tennissen en zwemmen. In het zwembad geldt een coupe verprutsende badmutsplicht, ter plekke te kopen. Het personeel is vriendelijk, zoals meestal in Italië.

Geldwolf in authentiek jasje

Entree en parkeergeld zijn altijd de belangrijkste signalen dat je vakantie sperlongaColumbus niet bent. Onder het pittoreske laagje dat op Sperlonga rust woedt de geldstroom. Het dorp drijft op parkeergeld en strandbeddenverhuur. Nergens kan je gratis parkeren en autorijden, dat doen toeristen. Na een dagje strand is het een loodzware klim als je loom van de zon met zware benen terug de heuvels in moet klauteren, hoewel wij dat wel doen.

De stranden zijn belegerd met strandbedden voor gemiddeld 20 euro per dag. Ons op de eerste rij installeren leren we al snel af.

‘Neen, deze zijn gereserveerd voor hotelgasten.’

En zo beland je op de tweede of zelfs derde rij met uitzicht op de eerste rij met hotelgasten die nooit komen opdagen. Uiteraard kan je ook je parasol tussen de branding en twee legers strandbedden in planten. Kwestie van plek en schaamteloosheid.

vakantie sperlongaLittle Rome

vakantie sperlongaDoordeweeks is Sperlonga van ons, in het weekend arriveren gestroomlijnde wagens met Romeinen die komen ontspannen. Dit resulteert in een bomvol strand. Hier en daar spotten we een oude knar vergezeld door een gebotoxte dertig plus vrouw, geheel naar Rai Uno maatstaven. Ik praat met een wanna be nonna.

‘Ik kan niet wachten om oma te worden! Ik vraag mijn zoon steeds wanneer!’

Met het oog op tien minuten rust overhandig ik haar mijn dreumes. Op de achtergrond ligt haar chagrijnig kijkende schoondochter.

Spil tussen Rome en Napels

Sperlonga wordt omarmd door Rome, maar ligt even ver van Napels af. Zodra je de regio Lazio uitrijdt Campania in is de wereld anders. Het vuilnis langs de wegen, de louche sfeer in tankstations en de nog wildere rijstijl leiden ons naar Napels voor een eendaagse stedentrip. Rome sluit de reis af met vijf overnachtingen in wat lijkt op een kruising tussen een Bed and Breakfast en een hostel. Met bloedend hart vliegen we terug. Dit was een fantastica vacanza!

vakantie sperlonga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *