Una Storia Italiana – De tip van Jenny Theirlynck

Holland Doc, april 2010

berlusconi

Jenny Theirlynck is freelance journaliste. Ze schrijft onder meer voor het Italië-blog over de meest uiteenlopende onderwerpen.

“Ik beloof me louter in te zetten voor mijn eig… eh het landsbelang”. Het valt mee dat Berlusconi zich niet versprak tijdens zijn eed. Italië lijkt de marionettenpop van deze mediamagnaat. Is de democratie in gevaar?

Anna Bucchetti, een in Nederland wonende Italiaanse regisseur, denkt van wel. Zij maakt zich zorgen wanneer ze in Italië terugkeert. Berlusconi valt rechters en journalisten aan omwille van zijn imago. In haar documentaire Una Storia Italiana toert Bucchetti door het land en spreekt uiteenlopende mensen. Het lijkt nogal wat uit te maken wie je bent en wat je doet.

Een groep oude mannetjes die Anna Bucchetti spreekt, ziet geen enkel gevaar. Als je rijkdom kan verkrijgen met ‘een beetje sappelen’ wat is er dan op tegen? Berlusconi speelt het slim en integreert het alledaagse leven in de politiek: de gewone man die de ‘american dream’ leeft. Maar wijkt je mening af, berg je dan maar.

Michele Santoro vertelt over het televisieprogramma Sciuscià. Na een kritische uitzending over Berlusconi moest het direct van de buis. Televisie is bestemd voor imago en ‘veline’, die naast verlangen ook frustratie oproepen. Bij allochtonen bijvoorbeeld. Ja, Berlusconi speelt het slim.

Hoe slim? Rijd mee met Anna Bucchetti.

Geschreven voor: Holland Doc, 15 april 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *