Moderne moskee in Istanbul trekt gelovigen

Turkije.blog.nl, augustus 2009

Şakirin MoskeeŞakirin Moskee

Hoewel Istanbul vele historische moskeeën telt die erg geliefd zijn bij zowel Turken als toeristen, dienen moskeeën die 10 tot 20 jaar geleden werden gebouwd nauwelijks als toeristische attracties. Vaak krijgen ze veel commentaar op hun gebrek aan esthetische waarde. Een nieuwe moskee is echter een uitzondering op de regel: Mensen die hier komen bidden kunnen het niet laten om foto’s te maken. Een ongebruikelijke gewoonte in een moderne moskee.

“Het is buitengewoon prachtig,” zei Şevki Yorulmaz, 60, die de Şakirin Mosque in het Üsküdar district van Istanbul’s Anatolische kant verliet na het vrijdag gebed. “Er zijn geen voor woorden om het te beschrijven, je kunt de verheerlijking voelen terwijl je aan het bidden bent.” Emel Tetik, 60, die ook naar de moskee was gekomen om te bidden voegde toe: “De moskee is zo schitterend en anders dan andere”.

Ontworpen door vrouw

De Şakirin Moskee, welke geopend werd voor gelovigen in mei dit jaar, wordt de meest moderne moskee in Turkije genoemd dankzij de moderne architectonische structuur, die ontworpen is door Hüsrev Tayla. Een vrouwelijke architecte, Zeynep Fadıllıoğlu, ontwierp het interieur waardoor de moskee een vleugje glamour krijgt. “Het is transparant en het staat in harmonie met de hedendaagse architectuur”, zei Şükrettin Güldetuna, een ander lid van de gemeenschap. Zijn vrouw, Dilek Güldetuna voegde toe: “Het is modern, maar niet koud.” Het stel kwam naar de moskee met hun kinderen voor het vrijdaggebed. Dilek Güldetuna had de moskee al gezien en wilde deze aan haar man laten zien.

Vrouwen opgelet

Vooral vrouwen hebben grote interesse getoond in de moskee. Een jonge vrouw die in de tuin van het gebouw zit met haar familie zei dat ze speciaal op familiebezoek was gegaan naar Istanbul om de moskee te bewonderen. “Onze familieleden vertelden ons dat de moskee zo schitterend is en dus kwamen we,” zei de vrouw, die uit de zuidoostelijke provincie Urfa komt, maar niet haar naam bekend wilde maken.

Deze vrijdag waren er zoveel vrouwen aanwezig, dat er geen ruimte meer was voor laatkomers in de voor vrouwen ingerichte ruimte. Het kleine, verlichte balkon was zo vol dat medewerkers van de moskee buiten een plaats creëerden voor vrouwen die te laat waren voor het gebed. De hele moskee was vol voor het vrijdaggebed en ook sommige mannen bleven buiten voor het gebed. De bijeengekomen gemeenschap was jong en bevatte veel mensen uit verschillende lagen van de bevolking.

Geen vaste gemeenschap

“Er is geen vaste gemeenschap voor deze moskee”, zei muezzin Bilal Acar, de persoon die oproept tot het gebed. Hij voegde toe dat de transparante architectuur van het gebouw ervoor zorgt dat de mensen beter geconcentreerd zijn tijdens het gebed, omdat de groene bomen en de begraafplaats die ze buiten kunnen zien hen herinnert aan het hiernamaals. De moskee ligt vlakbij een hoofdstraat en dichtbij een van de grootste begraafplaatsen in Istanbul. Bezoekers uit Bahrain, Mexico en Canada zijn allemaal gekomen om het te zien. “Dit betekent dat de moskee bekend is in zowel het oosten als westen”, zei Acar.

Een ander bezoeker die dag was een jonge Katholiek uit Polen, rechtenstudent Krzysiek Jankowski. Hij zei diep onder de indruk te zijn, terwijl hij in de tuin van de moskee zat en pamfletten over de Islam las die hij had meegenomen van de beroemde Blauwe Moskee in Sultanahmet. Jankowski zei dat de moskee hem opviel toen hij deze passeerde en de oproep tot het gebed hoorde. “Het is een moderne stijl”.

De Şakirin Moskee werd gebouwd ter ere van İbrahim en Semiha Şakir en hun drie kinderen. De bouw duurde vierenhalf jaar. In de moskee geven transparante borden bij de entree informatie in het Turks en Engels over de gebeden die staan geschreven op de muren van de moskee.

Geschreven voor: Turkije.blog.nl, 8 augustus 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *