, , ,

Hoe zuiver is jouw Italiaanse olijfolie?

Hoe zuiver is jouw Italiaanse olijfolie?

‘Made in Italy’ staat voor kwaliteit. Hoewel het er om die reden ook op gelabeld kan zijn en intussen in China is gemaakt, zoals vaak bij kleding. Een andere mogelijkheid is dat het wel in Italië is gemaakt, maar niet van Italiaanse kwaliteit is. Neem nu olijfolie: de extra vergine olijfolie, die met de beste smaakbeleving – want van eerste persing (vierge), enkel met druk geperst en niet verhit of met andere middelen verpest. Fijnproevers willen geen supermarkt versie, maar alleen de enige echte. Helaas is het vloeibare goud waarmee je je salade upgradet misschien wel helemaal niet zo zuiver, wegens besmetting door la mafia.

Agromafia

Onderzoek, getiteld Agromafia, onthulde begin dit jaar dat de Italiaanse maffia bezig is haar voordeel te halen uit de economische neergang in Italië en de rest van Europa. Dit doen zij vooral door hun landbouwgrond eigendommen uit te breiden, waarmee meer dan een derde van Italiës landbouwkundige gronden in handen is van maffiosi. Hier vloeien vele vervalste producten uit, waaronder mozzarella kaas, balsamicoazijn en dus ook olijfolie. Daarnaast beheert deze geheime criminele organisatie ook de distributie- en verkoopnetwerken.

Het onderzoek, uitgevoerd door Coldiretti, Italiës Nationale Agriculturele Bond, en Eurispes, een Italiaanse denktank, heeft berekend dat de waarde van deze agromafia afgelopen jaar met 10 procent gestegen is naar een waarde van meer dan 15 biljoen euro. De Italiaanse maffia zet duidelijk haar klauwen in alles wat geld oplevert en gedijt altijd uitstekend bij armoede en andere problemen, denk aan het nog altijd onopgeloste Napolitaanse vuilnisprobleem.

Maffia dringt door in Expo Milano 2015

Wanneer de georganiseerde misdaad binnendringt in de voedingsmiddelenindustrie via voedselbedrijven, hotels, restaurants en anders commerciële voedselgerelateerde bedrijven, gebruiken ze zeer doordachte financiële en bedrijfsmethoden om prestigieuze merken te verwerven en markten te manipuleren. Agromafia waarschuwt ook voor het gevaar van een verkoopvloed van vervalste Made in Italy producten met een geschatte waarde oplopend tot wel €60 biljoen tijdens de wereldberoemde Expo Milano 2015, een tentoonstelling met culinair thema die loopt van mei tot 31 oktober 2015.

De enige manier om er dus honderd procent zeker van te zijn dat je echte Italiaanse olijfolie bemachtigt is zelf naar het Italiaanse platteland afreizen en met je neus bovenop het productieproces gaan zitten. Dat wordt mij te veel moeite. Ik blijf tevreden met mijn huismerk Made in Portugal olijfolie gezuiverd door de klanken van Eros Ramazotti.

Bron: Forbes

Eén reactie op “Hoe zuiver is jouw Italiaanse olijfolie?”

  1. […] met 60/65 blaadjes – een snufje zout – 6 el Parmezaanse kaas (70 g) – 2 el Pecorino (30 g) – 100 ml Extra Vergine Olijfolie – 1 el pijnboompitten (15 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *