,

Souvenirs kopen op vakantie

souvenirs kopen op vakantie

Souvenirs kopen op vakantie is net zo’n gestreste bezigheid als vroeger – toen nog niet iedereen het thuisfront updatete via Facebook – ansichtkaarten schrijven was. Je moeder heeft aangegeven graag iets typisch Portugees te hebben gehad en je vrienden nemen ook altijd iets voor jou mee. En dus zal je het thuisfront moeten overweldigen met iets meer dan een magneet, I love aansteker of plastic colosseumpje.

Vroeger was een souvenir nog echt een souvenir, maar met de komst van internet zijn de meest vreemde accessoires vandaag de dag slechts one mouse click away. Tegelijkertijd is het ook veel goedkoper geworden ze zelf te gaan halen. Was het vroeger nog de besparing waard om een afgrijselijk lange busreis te maken, tegenwoordig raakt de prijs van een vliegticket bijna die van een treinritje.

Volg de locals

Kostbare tijd van je vakantie afsnoepen om naar souvenirs te zoeken zorgt voor stress en frustratie, hoofdpijn zelfs. Doe niet moeilijk en ga gewoon naar een buurtwinkel, waar de eigenaar nog een praatje maakt met de buurtbewoners, een doorsnee supermarkt of een warenhuis. Hier vind je unieke en voordelige etenswaren en accessoires van een schattig trommeltje met koekjes tot een onbekend merk badschuim of een notitieboekje. Het werkt overal, van Groningen tot Kaapstad. Go where the locals go!

Het is leuke van een stedentrip is dat je in elke grote stad wel een Chinatown of andere etnische wijk vindt of sporadisch buitenlandse winkels. Oké, je neemt misschien niet iets mee van het vakantieland zelf, maar je hebt wél iets leuks! Neem nu een Russische winkel. Je vindt er rijen snoepjes, chocolaatjes en koekjes verpakt in de meest schattige verpakkingen. Het oogt alsof er op elke wikkel een schilder is losgegaan.

Een souvenir is pas een souvenir als het geen souvenir is

In Marrakech, de rode Duizend-en-een-nacht stad die je eens gezien moet hebben, dacht ik bij vrijwel alles: dat kan ik thuis ook kopen. Vooral wanneer je in een stad woont is er al snel een of ander oosters winkeltje met exotisch aardewerk te vinden. Dus waarom een zware schaal meenemen of koperen stervormlamp die niet in je koffer past? Leuker is om uit een souk wat minder gangbare accessoires mee te nemen, zoals handgemaakte schoenen voor een prikkie (afdingen!).

Ook in Rome en Napels, waar ik in de nazomer was, heb ik alleen etenswaren gekocht. Winkelen in modeland Italië klinkt leuker dan het is. Ten eerste vreet het tijd – zoeken, passen, verder kijken – en ten tweede passen de meeste Nederlandse vrouwen niet goed in de vorm van Italiaanse kleding. Ben je bijvoorbeeld in Milaan, blijf dan niet hangen rond het dure Piazza del Duomo, maar tram eens richting Navigli, Milaans kunstenaarswijk. Ben je rond Kerst in Italië? Neem dan één van de talloze feestelijk verpakte kerstcakes mee, zoals de Pandoro.

In Turkije puilen veel winkels uit van de ‘Gucci’ tassen en ‘Dolce&Gabbana’ kleding. De kenner ziet meteen dat je imitatie draagt. Blauwe ogen zijn niet erg origineel en een authentiek tapijt daarentegen is wat zwaar om mee te nemen. Stap eens een delicatessenwinkel binnen. Voorgesneden Turks fruit dat je in Nederland kan kopen is niks vergeleken met wat je in deze winkel vindt: een walhalla van zoetigheden met honderden rollen Turks fruit in de lekkerste smaken en meest prachtige kleuren!

Souvenirs kopen doe je het beste aan het einde van je vakantie, wanneer je wat meer overzicht hebt gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *