Koffiehuishouder verwijdert dak na rookverbod

Turkije.blog.nl, augustus 2009

turkije rookverbodHoewel Turkije met harde hand het rookverbod handhaaft, slagen sommige Turken er toch in hun plezier te behouden zònder de wet te overtreden.

Zelfs koffiehuishouders slagen hierin. De meest creatieve oplossing werd vorige week uitgevonden toen Suat Karakaya, eigenaar van een koffiehuis in het district Kağıthane in Istanbul, een manier vond om binnen te roken zònder de regels te overtreden. “Mijn klanten zijn erg blij met deze methode”, verkondigde de koffiehuishouder trots.

Karakaya boorde twee gaten in een raam en duwde door elk een dunne slang. Vervolgens stak hij aan de buitenkant in een van de slangen een aangestoken sigaret, zodat het voor de klant mogelijk was om binnen in het koffiehuis te roken. De andere slang kon dan weer gebruikt worden om de rook uit te blazen.

Voor een koffiehuishouder in Manisa in de Egeïsche Zee-regio was de beste oplossing die hij kon bedenken om zijn rokende klanten terug te winnen, het dak van zijn koffiehuis te verwijderen. Hiermee maakte hij ‘binnen roken’ legaal. Eigenaar Nuri Bilenler zei dat hij het dak had verwijderd om zowel klant als wet tevreden te stellen. De provinciale gezondheidsinspectie onderzocht het gebied en kwam tot de conclusie dat klanten in het openluchtkoffiehuis mogen roken zolang het niet weer bedekt wordt.

Een andere oplossing werd gevonden door een kapper in Konya in de provincie Centraal-Anatolië. Om zijn klanten te kunnen laten roken terwijl ze worden geknipt, verplaatste Kamil Uslu de stoelen vanuit zijn kapperszaak naar de tuin. Zijn oplossing is wederom een resultaat van tegemoetkoming aan zowel klant als verbod.

Publiek steunt verbod

Deze creatieve oplossingen hebben inderdaad een ding gemeen: Geen enkele schendt de wet. Volgens Ubeyd Korbey, de voorzitter van Turkije’s Anti-Rook Bond, gaat bijna niemand in Turkije tegen de wet in en deze gevallen zijn slechts uitzonderingen.

“Iedereen stemt in met de wet en accepteert dat er geen weg meer terug is”, zei hij. Gesteld dat het normaal is voor sommige mensen om te zoeken naar manieren om toch te roken èn aan de wet tegemoet te komen, verwees Korbey naar de betreffende wet nr. 4207.

“Deze wet is een keerpunt in zowel de Turkse geschiedenis als in de sociologie. Het is gebruikelijk om weerstand te krijgen na een dergelijke wet, maar opinieonderzoek toont aan dat 90 procent van de Turken het verbod steunt. Er is geen reden tot paniek. Mensen gehoorzamen het en de inspecties zijn toereikend. Alles zal op zijn plaats vallen in de winter”, voegde hij eraan toe.

Wet nr. 4207 verplicht dat alle restaurants, koffiehuizen, cafetaria’s en bars een geschikte buitenruimte moeten hebben als ze rokers willen bedienen. Het verbod legt een boete van TL 69 op voor degenen die roken in een verboden ruimte en TL 5,600 voor eigenaren die dit toestaan.

Ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid hebben 20,019 inspecties uitgevoerd sinds het rookverbod van start is gegaan op 19 juli. Geen enkele eigenaar heeft al een boete opgelegd gekregen, maar er zijn wel al 2,424 waarschuwingen gegeven tijdens inspecties.

Geschreven voor: Turkije.blog.nl, 2 augustus 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *