Turkije scoort hoog op lijst lolmakende mannen

Turkije.blog.nl, juli 2009

Mannen meer lol dan vrouwen

Mannen blijken meer lol te hebben dan vrouwen. Dat is wellicht geen groot nieuws. Het magazine Nina berichtte hier donderdag over, naar aanleiding van een onderzoek van ijsfabrikant Magnum naar de grootste pleziermakers ter wereld. De grootste mannelijke lolmakers blijken in Colombia, Mexico, Portugal en Turkije te wonen. Dit doet me herinneren aan een Turkse groenteboer die mij er eens van probeerde te overtuigen dat je in Turkije een veel beter leven kunt hebben dan hier.

Lol in de buitenlucht

Backgammonnen, roken, thee drinken, op vrouwelijke toeristen jagen en natuurlijk lol maken. De Turkse man lijkt niet anders te doen wanneer je in een Turkse badplaats komt. Maar wat doen de vrouwen? Maken zij ook lol? En zo ja, waar? In de grotere steden wordt het straatbeeld ook wel bepaald door vrouwen, maar in de Turkse badplaatsen zie je, naast de knopende vrouwen bij een gedwongen bezoek aan een tapijthandel tijdens een excursie, toch beduidend minder vrouwen in het openbaar. Afhankelijk van je eigen levensvoorkeuren kun je zelf oordelen over waarom mannen in Turkije zoveel meer lol hebben.

Zonnige patriarchale landen

In het boek ‘Zeeuwse babbelaars en Turks fruit’ correspondeert José Buitendijk met de Turkse Çilay Özdemir. Een beter leven hebben in Turkije is volgens Özdemir vooral voorbehouden aan mannen. Als vrouw word je namelijk geacht thuis te blijven. Wil je de deur uit, dan moet daar altijd een reden voor zijn. Als man kun je gaan en staan waar en wanneer je wilt. Typerend misschien dat de mannen die de meeste lol hebben uit de meer zonnige en patriarchale landen komen. Mannen in Nederland worden niet genoemd!

Wereldwijde gelukmakers

Tot slot: Wat maakt precies gelukkig? Wereldwijd blijken mensen het meeste plezier te halen uit geluid, zoals muziek. Op de tweede plaats komt geur en tijd voor jezelf. Nederlanders beleven gemiddeld genomen de meeste lol aan vrienden, familie en geliefden. Jongeren die in september de collegebanken inkruipen, zijn het beste af op de school voor journalistiek of op marketing- en communicatieopleidingen. De beroepen die hieruit voortvloeien staan namelijk garant voor de meeste fun. Goed nieuws dus voor ons journalisten!

Geschreven voor: Turkije.blog.nl, 30 juli 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *