Zika virus: Wat moet je weten voordat je op reis gaat?

Reislustigen krijgen het benauwd als hun reislust wordt bedreigd. Neem het Zika virus. Kan je nog naar dat ene land? Wat moet je weten, ook als je niet zwanger bent of wilt worden? Welke landen zijn het meest getroffen? En hoe bescherm je jezelf als je toch besluit te gaan?

De World Health Organisation waarschuwde reizigers al eerder dat het Zika virus zich explosief aan het verspreiden is en het alarmniveau ‘hoog’ reeds is bereikt. Het virus is inmiddels gedetecteerd in 23 landen. Waar is het nog veilig om te reizen? En hoe kan je jezelf beschermen?

Zika virus komt naar Europa

Brazilië kampt inmiddels met een epidemie. Het Zika virus heeft zich in rap tempo verspreid door Amerika en nu ook in Europa – zie ook Eerste Europese zika-besmetting door seksueel contact. Het door muggen overgedragen virus wordt sterk in verband gebracht met microcephalie bij baby’s, waardoor een kind met een abnormaal smalle schedel en een incomplete hersenontwikkeling wordt geboren.

Welke landen zijn getroffen? Hieronder vind je een lijst van de landen met bevestigde Zika gevallen:

waar komt het zika virus voor
Foto: Express.co.uk

De winter ontsnappen? Als je alle door het Zika virus getroffen gebieden wilt vermijden, maar nog steeds graag even wilt opwarmen zijn de beste alternatieven de Malediven, Marrakesh, Kaapstad, Tenerife en de Seychellen.

Wat moet je doen als je reist naar een door Zika getroffen land?

Gov.uk adviseert reizigers insectenbeten zoveel mogelijk te vermijden en maatregelen te treffen om het risico te verminderen. Zwangere reizigers (in elke fase) die reizen naar een gebied met door muggen overdraagbare ziektes, zoals dengue, malaria en Zika, zouden moeten overwegen om deze landen te vermijden. Als reizen onvermijdelijk is, zijn drastische maatregelen om muggenbeten te vermijden noodzakelijk, gedurende dag en nacht.

Wat als ik probeer zwanger te worden?

Public Health England (PHE) waarschuwde stellen niet te proberen zwanger te worden voor tenminste een maand na terugkeer uit een land dat door het Zika virus is getroffen. Mannen zouden een condoom kunnen gebruiken gedurende 28 dagen na terugkeer uit een van deze gebieden als hun partner zwanger is of zou kunnen worden. Mannen met koorts of bij wie het Zika virus is vastgesteld zouden onbeschermde seks moeten vermijden voor minstens zes maanden.

Wat zijn de voornaamste symptomen van het Zika virus?

De meeste mensen die geïnfecteerd zijn hebben geen klachten. Degenen die wel klachten hebben ervaren een milde, korte ziekte van 2 tot 5 dagen. Typische symptomen zijn: lage korst, gewrichtspijn (met mogelijke zwelling in voornamelijk de kleinere gewrichten van de handen en voeten), jeuk, uitslag, rode ogen, hoofdpijn, spierpijn en oogpijn.

Hopelijk ben je goed geïnformeerd voor je volgende reisplannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *