,

I Falchi: Stoere Napolitaanse burgerpolitie op motor

I falchi

Het is misschien wel de ultieme jongensdroom en iets dat je in Nederland waarschijnlijk nooit zult aantreffen. Maar in de gevaarlijkste stad van Italië zijn ze onmisbaar: I falchi, oftewel de valken. Burgerpolitie op de motor die 24 uur per dag actief is in de hoofdstad van de Mezzogiorno. Zij vormen een speciaal corps voor speciale situaties in de risicozones van Napels. De Napolitanen herkennen de motoragenten nog beter dan hun collega’s in uniform: Op de motor, in burger, zonder helm en bijna altijd in de verkeerde rijrichting….

Jongens van de straat

I falchi bestaan uit zo’n 200 politieagenten die door de smalste steegjes van Napels rijden. Zoals hun naam suggereert, jagen zij hun prooi achterna. Ze houden toezicht op de minderjarigen, zoals spijbelende tieners en jongeren die zich medeplichtig maken aan acties van volwassen bendes. I falchi mogen bij aanhouding persoonlijk fouilleren, waarna zij een inspecteur laten checken of een persoon een strafblad heeft.

Riaz, geboren en getogen in Napels en ex-zanger van de Napolitaanse groep Almamegretta, gelooft dat i falchi unieke personen zijn. “Ze slagen er werkelijk in hun tegenstanders te verslaan, omdat ze dezelfde taal spreken. Ze begrijpen de codes. Mensen die een groot deel van hun eigen leven op straat doorbrengen zijn hard. Maar wanneer je op straat leeft kun je alles zijn behalve verlegen….”

Een falcho vertelt

In deze video van de BBC vertelt een falco over zijn werk. “Het draait om preventie. Op bepaalde plaatsen in Napels is het moeilijk om in te grijpen. Daarom opereren we ook op de motor, daarmee gaat het ontzettend snel.” I falchi zijn ook gewapend. Zo heeft deze falco een revolver in zijn spijkerbroek gestoken, verborgen onder een sjaal. Alle leden zijn geboren en getogen in Napels. Ze kennen de stad tot in de kleinste steegjes. Als kinderen hebben zij er vast nooit van durven dromen dat ze ooit nog eens de stenen trappen van Napels af zouden dalen op een motor.

Eyeworks The Netherlands reisde af naar Napels om een dagje mee te rijden met i falchi voor een televisieprogramma over fotografen en hun werk. De serie wordt vanaf 17 april uitgezonden door Veronica.

napels-centrumGeschreven voor: Italië.blog.nl, 1 februari 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *