Napels transformeert tot kerststal

Italië.blog.nl, november 2010

Kerstmis komt weer dichterbij en gecombineerd met Italië bekruipt ons dan een dromerig gevoel. De schoonheid van het land overgoten met een kerstsfeer weerstaat niemand. Dit keer reizen we af naar het zuidelijke Napels.

Napels staat vooral bekend om de productie van kerststallen en de bijbehorende figuurtjes. De ambachtslieden van Napels maken niet alleen traditionele kerstfiguurtjes, maar ook karakters van ’tijdgenoten’. Rara, wie zal er nu een plek toebedeeld krijgen in een Napolitaanse kerststal? Juist, meneer Berlusconi. Vorig jaar verscheen hij met Noemi Letizia. Nu met Ruby. Wederom een minderjarige schoonheid ten tijde van de verovering. Maar dit terzijde.

De Napolitaanse ambachtslieden werken het hele jaar door aan hun figuranten en de sfeer in de via San Gregorio Armeno is in december zeer speciaal. De straat wordt één grote ‘kerststal’ met duizenden figuurtjes en andere items voor in je eigen kerststal. Je krijgt de mogelijkheid de makers aan het werk te zien en natuurlijk mag je ook gewoon kijken als je niet koopt. Dit jaar zal de markt plaatshebben van 5 tot 28 december.

Napoli, Merkel e Canalis i nuovi arrivi nel Presepe del maestro Di Virgilio

Je kunt alle kerststallen van de achttiende tot de negentiende eeuw bewonderen in het Museo di San Martino in het kloostercomplex op de Sant’Elmo heuvel, inclusief de beroemde Presepe di Cuciniello (presepe = kerststal) met 162 mensen, 80 dieren, 28 engelen en ongeveer 450 miniaturen.

‘Natale in Mostra 2010’ (natale = kerst) is een andere kerstmarkt die dit jaar plaatsheeft in Napels. Het toont de traditionele handwerken en producten vanuit de hele regio Campania en loopt van 3 tot 12 december. Er zal een speciale ruimte voor kinderen beschikbaar worden gesteld, een ruimte waar je regionale specialiteiten kunt proeven en een entertainment zone. De toegang is gratis en de openingstijden luiden:

Dagelijks: 17.00 – 21.00
Vakanties: 10.00 – 22.00

Nu verder naar het Pompeii Heiligdom, waar de eerste editie van ‘Natale in Fiera’ plaatsheeft van 17 tot 19 december. Hier kun je nog meer kerstfiguren aanschouwen, traditionele zoete gerechten proeven en handgemaakte kerstcadeautjes en kerstdecoraties aanschaffen. Deze markt wordt georganiseerd door ‘Pompei Now’, een groep jonge professionals uit de stad die de lokale cultuur, kunst en het handwerk wil promoten bij toeristen.

presepe

Sorrento organiseert een kerstmarkt op het hoofdplein gedurende de maand december tot 6 januari. De hele stad is dan prachtig verlicht met sprookjesachtige lampen die de palmbomen versieren. De stallen kraken letterlijk onder het gewicht van de verschillende uitgestalde panettoni, kerstcakes. Hier kun je werkelijk al je ‘kerstcadeau-problemen’ oplossen.

In Sorrento’s Villa Fiorentino vind je vanaf 8 december een tentoonstelling van Napolitaanse kribbetjes, welke zal worden ingeluid door twee meester ambachtslieden. Op het Piazza Tasso wordt een 23 meter hoge kerstboom neergezet en gedurende het hele festival hoor je volksmuziek.

Een waarschuwing is echter op zijn plaats voor mensen die hebben besloten Nieuwjaar te vieren in Napels: In sommige districten gooien mensen nog steeds oude gebruiksvoorwerpen en stukken van meubilair uit hun ramen om het nieuwe jaar in te luiden!

Geschreven voor: Italië.blog.nl, 19 november 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *